Successos

Els bombers afectats per botulisme demanden la conservera dels fesols

Van estar a punt de morir i ara reclamen més de 900.000 euros a l’empresa Hermanos Cuevas i a l’asseguradora

La via penal es va arxivar

Els bombers del parc de Palafrugell que el 2016 van estar a punt de morir de resultes del botulisme que van contreure menjant fesols envasats reclamen a l’empresa conservera, Hermanos Cuevas SA, una indemnització de més de 900.000 euros. La vista per la demanda civil que ha presentat el representant legal dels bombers, el lletrat Josep Viella, es va celebrar entre dimarts i dimecres als jutjats de la Bisbal, on van declarar diversos pèrits forenses que van acreditar que el botulisme, provocat pels fesols envasats, va fer perillar la vida dels dos bombers, que van haver d’ingressar a l’UCI, un d’ells durant més de tres mesos i l’altre un mes i mig. Per al bomber més afectat, que ha resultat incapacitat per continuar fent la feina, es reclamen 530.000 euros, i 250.000 per al seu company. Però la demanda també inclou la petició de 75.000 euros per a la dona d’un dels afectats i 50.000 per a la mare de l’altre, que van tenir estrès posttraumàtic i van haver de cuidar els intoxicats.

La demanda, presentada pel lletrat Josep Viella, va dirigida contra l’empresa Hermanos Cuevas SA i l’asseguradora Mapfre com a responsables civils directes de la greu intoxicació que va afectar els dos bombers, que van comprar els fesols en un supermercat Bonpreu proper al parc de bombers, que no s’ha considerat que tingui responsabilitat en la intoxicació. Els bombers estan dolguts amb Hermanos Cuevas SA de la Rioja perquè en cap moment van contactar amb ells per demanar disculpes ni interessar-se pel seu estat, cosa que sí van fer els responsables del supermercat on van fer la compra.

En un primer moment els bombers van presentar denúncia per la via penal en relació amb un delicte contra la salut pública, però la causa es va arxivar, un cop l’empresa va demostrar que complia totes les normes de seguretat que exigeix la legislació vigent i que també tenia passades totes les inspeccions correctament. Quan es va conèixer la intoxicació per botulisme Salut va ordenar la retirada del lot de les mongetes de la marca Bonpreu envasades per Hermanos Cuevas que eren sospitoses de dur la toxina del botulisme. El recipient de les mongetes que van menjar corresponia a la referència L-146-16, amb data de consum preferent abans del 31 de desembre de l’any 2021. Els bombers que van emmalaltir feien, amb set companys, un torn de 24 hores, i van posar els fesols envasats com a part d’una amanida del dinar que van fer el dia 27 de juny del 2016.

LA DATA

27.06.16
Els bombers
van dinar amanida amb fesols freds que els van fer emmalaltir de botulisme.

LA DATA

04.12.18
Va acabar
la vista per la demanda que es va celebrar als jutjats de la Bisbal d’Empordà.

LA XIFRA

900.000
euros
aproximadament demanen d’indemnització els bombers afectats pel brot de botulisme.

La perillosa toxina que fa botir les llaunes

La toxina del botulisme afecta el sistema neurològic i ataca el cos començant per dalt. Els primers símptomes poden ser boca seca, dificultats per empassar, debilitat muscular, visió borrosa o doble, parpelles caigudes, dificultats per respirar, nàusees, vòmits i dolor abdominal còlic.

Tradicionalment, els brots de botulisme s’han associat al consum de conserves casolanes, però altres aliments causants del botulisme poden ser carns curades o fermentades, el peix amb tractaments lleus de conservació (fumat en fred, envasats al buit), semiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments. En casos d’aliments enllaunats, la toxina provoca que es boteixin les llaunes; en els pots de vidre, la toxina els esquerda o els trenca. El pot de vidre que van obrir els bombers no estava esquerdat però podria ser que no ho fos perquè el bacteri encara no s’hauria expandit prou per afectar el vidre.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.