Opinió

Protagonistes del present

Mirant més cap aquí, d'ençà de la darrera dictadura, hem anat obrint camí a través d'un bosc espès de falsedats i d'enganys

S'ha dit que ara, aquest any 2014, ens trobem en un moment que és històric. És cert. L'hora és gran, l'instant extraordinari. Però la història no és un moment inesperat sinó un procés que ens situa en el temps. Com a conjunt humà som més que un sol moment: som gent; som poble; i som nació.

Som gent. En primer lloc, som gent, som un riu de persones que ha transcorregut el temps. La gent catalana, des de fa anys, dècades, segles, ens hem revoltat contra les injustícies, no hem acceptat el destí que ens han volgut imposar. Des de fa anys i anys cada generació ha estat protagonista d'accions de revolta. Ni la repressió de la Nova Planta, ni els tractats fragmentadors, ni les monarquies més abjectes, ni les dictadures més terribles han aconseguit esclafar la nostra voluntat de viure lliures. Som gent, som molta gent, moltes i molts que abans que nosaltres hi han deixat la seva vida (en el sacrifici constant o brutalment escapçada). Nosaltres venim d'aquí. Som tota aquesta gent.

Som poble. Però som més encara: som la suma de moltes experiències. Que anem acumulant. Som un conjunt d'individus cada cop més nombrosos que volem un futur millor per a nosaltres o per als qui vindran després. Som una massa de persones cada cop més gran que vol sortir del forat on ens han ficat. I mirant més cap aquí, d'ençà de la darrera dictadura, hem anat obrint camí a través d'un bosc espès de falsedats i d'enganys. Com a poble hem arraconat errors i hem sabut ultrapassar la traïció dels líders. I, com diu la coneguda cançó, som tot un poble en moviment. Hem acumulat, hem après i ens hem posat a caminar. Som poble. Tot un poble. Tot un poble en moviment.

Som nació. I som també, voluntat política. Som una nació, un poble conscient que es vol expressar en la seva organització política, nascuda de l'anhel de llibertat. És per això que volem un Estat per a la nostra col·lectivitat nacional. Una República on tota la nació de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó s'hi pugui federar. On puguem construir un futur més just i lliure. És l'hora de la República Catalana Independent. I com a nació tenim la necessitat imperiosa d'expressar la nostra opinió política. Com a nació volem votar i haurem de votar, haurem de ser consultats (tant sí com no) en un referèndum d'autodeterminació. No acceptarem cap frau ni cap engany.

Som, doncs, ni més ni menys que la baula més pròxima d'una cadena molt llarga. I ens toca assumir un paper que és modest i sublim alhora. Un paper modest si comparem la nostra tasca i el nostre esforç amb els dels que ens han precedit. I un paper sublim també perquè ens ha tocat el gest audaç de cloure (o començar a cloure) tot un procés amb la nostra acció d'ara.

Només cal, doncs, que siguem conscients i assumim amb orgull i sense temor aquesta oportunitat que ens ha assignat la història: ser conscientment i fermament... dignes protagonistes del present.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.