Comunicació

TDT: cal resintonitzar de nou

Canvi de freqüències dels canals fins al juny del 2020 obligats per la nova generació de telefonia mòbil

Afecta gairebé la totalitat de municipis gironins

Durant els mesos de transició s’emetrà en simultani

Un total de 210 municipis gironins dels 222 que hi ha, gairebé la totalitat de les localitats de la demarcació, estan afectats per la reubicació de canals de la TDT que comença demà dijous. Segons xifres del Ministeri d’Economia i Empresa del govern espanyol, un total de 24.126 edificis i prop de 368.000 gironins hauran de fer el canvi de freqüències en el denominat segon dividend digital. Aquest procés no implica la desaparició de canals sinó que només es desplacen les freqüències per donar cabuda a la nova generació de telefonia mòbil, el 5G. Es tracta d’alliberar espai per a les operadores de telefonia mòbil, que necessiten unes freqüències concretes que els permetin desplegar les xarxes ultraràpides 5G en aquesta part de la banda i que actualment estan ocupades per les televisions. Per això, els canals han d’emigrar cap a altres freqüències. Des del govern espanyol s’insisteix que aquest procés del segon dividend digital no té a veure ni amb l’obsolescència dels aparells de televisió ni dels descodificadors de la TDT.

En el cas de les comarques gironines, el canvi de freqüència afecta, a banda de canals d’emissió estatal i nacional, alguns canals de televisió digital local. Segons va explicar el director de TV Girona , Àlex Martí, Canal 10 de l’Escala i Empordà TV de Roses ja han fet el pas a la nova freqüència. A efectes de l’espectador, Àlex Martí recorda que el canvi implicarà “resintonitzar les antenes i caldrà avisar un tècnic”. Segons el govern espanyol, el canvi de freqüències no afectarà de la mateixa manera tots els edificis. Les adaptacions s’hauran de fer en els blocs comunitaris de mida mitjana o gran que estiguin equipats amb sistemes monocanals o centraletes programables. Per la seva banda, els habitatges individuals no necessitaran fer aquesta adaptació.

Consulta al tècnic

De totes maneres es recomana que l’administrador de la finca o el president de la comunitat de propietaris contacti i ho consulti amb l’empresa instal·ladora d’antenes. Durant aquests mesos de transició i amb l’objectiu de minimitzar l’impacte per als espectadors, s’emetrà simultàniament a través de les freqüències nova i antiga abans d’apagar-la. Aquest període de transició amb emissió simulcast s’acabarà el 30 de juny del 2020, que és la data fixada per la Unió Europea com a límit per alliberar la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèctric.

El govern espanyol va aprovar a mitjan mes de juny una sèrie d’ajudes destinades a compensar els costos derivats als espectadors d’aquesta segona resintonització. En aquest sentit, la quantitat de la subvenció oscil·la entre un mínim de 104,3 euros i un màxim de 677,95 euros, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada a l’edifici.

Per informar-se del canvi de freqüències de la TDT, s’ha posat en marxa una web www.televisiondigital.es i els telèfons 901 201 004 i 910 889 879.

El 2015, amb el 4G

El consum televisiu ha canviat radicalment en els últims anys. El 2009, amb l’apagada analògica, els espectadors van haver d’adaptar els seus aparells a una nova tecnologia, la digital, amb el cost econòmic que va suposar. El procés que comença demà és molt similar al del 2015 quan, amb l’arribada de la xarxa 4G, ja es va produir el primer dividend digital amb una primera resintonització. El procés havia d’enllestir-se a final del 2014 però a petició dels instal·ladors d’antenes, es va prorrogar tres mesos per poder fer front a l’allau de peticions.

LES XIFRES

24.126
edificis
de les comarques gironines hauran d’adaptar les seves instal·lacions durant el procés
367.086
ocupants
dels blocs d’edificis afectats a la demarcació gironina
104,3
euros
és el mínim de la subvenció pública per fer el canvi. El màxim són 677,95
210
municipis
gironins afectats per la resintonització dels canals, incloent-hi també els locals

Deu anys de la TDT per a les televisions locals

G. Busquets Ros

El 2009 va ser un any clau per a les televisions locals. Les cadenes més petites van ser les primeres a fer la transició a la denominada televisió digital terrestre (TDT) i a passar de l’emissió analògica a la digital. L’arribada de la TDT, per als canals locals que operaven històricament al territori, va suposar una empara legal a l’audiovisual local i també una oportunitat per ordenar-lo. Així, per primera vegada la TDT obligava a obtenir una llicència per emetre; els operadors van haver de presentar-se, anys abans, a un concurs públic. Així, els canals locals, que havien crescut des de l’alegalitat, van haver de triar entre professionalitzar-se o renunciar a emetre. A més, l’adaptació de la nova tecnologia va suposar també un gran esforç econòmic per als mitjans locals.

‘Statu quo’ previ

El mapa audiovisual local que ha quedat a les comarques gironines, deu anys després de la implantació de la tecnologia digital, no difereix gaire del que hi havia abans. Es mantenen així els canals arrelats a les comarques com el cas de TV Girona, Banyoles TV, Olot TV i TV del Ripollès. A la Costa Brava, Canal 10 Empordà és l’única televisió local pública de la demarcació i comparteix la despesa econòmica del repetidor amb Empordà TV, de titularitat privada. La planificació de la Generalitat preveia que a l’Alt Empordà emetessin un canal públic i tres de privats. Dels tres canals planificats al Baix Empordà, només emet TV Costa Brava. El govern havia planificat consorcis entre municipis de cada zona per engegar una tele; la majoria d’ajuntaments hi van renunciar. El desenvolupament de l’emissió per internet va esdevenir per a molts emprenedors una nova finestra amb canals que no es poden considerar televisions sinó que ofereixen informació en vídeo.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.