Tota l'agenda

Santoral

Divendres 17 setembre

Robert Bel·larmino, bisbe i doctor; Pere d'Arbués, Valerí, màrtirs;  Ariadna, Agatòclia, màrtirs; Hildegarda, verge i Teodora.

Refrany

El dia nuvolós enganya el peresós.

Cita del dia

Ser adult és estar sol . (Jean Rostand)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Prop de Sant Quirze de Besora

Divendres, 17 setembre 2021

Cap de setmana

Camprodon

Camí de la Retirada, per dissabte, a les 09.30. Sortida amb el trenet turístic fins a Espinavell. Reserves a l'Oficina de Turisme, telèfon 972 74 00 10.

Sant Hilari Sacalm

Caminada per la mobilitat sostenible, per dissabte, a les 10.00. Més informació i inscripcions, a www.lesguillerieskm0.cat. Mostar més dates

Dies 16 i 17

Pedalada solidària per l'Oncobike, per diumenge, a les 08.00, des del pavelló d'esports. Més informació a [email protected] Mostar més dates

Dies 16 i 17
Banyoles

Sortida familiar en BTT pels corriols de l'estany, per dissabte, a les 11.00, des de l'Oficina de Turisme. Més informació i reserves, al telèfon 972 58 34 70. Mostar més dates

Dies 13-17

Concerts

Arbúcies

21.30. Pati de Can Cassó. Doble concert amb l'actuació dels arbuciencs Remei de Ca la Fresca i el grup mallorquí Da Souza, que presenten el seu disc Salsa agredolça. Dins el Festival Cassònia.

Salt

21.30. Sala La Mirona. Concert de Laura West.

Conferències

Banyoles

19.00. Museu Darder. Conferència La Covid, fins quan?, a càrrec de Laura Guerrero-Latorre, viròloga ambiental. Dins el cicle Objectiu 2030: per un Pla de l'Estany sostenible.

19.30. Club Natació. Àsia Central, Himalaia i sud-est asiàtic en bicicleta, a càrrec de Gerard Castellà. Dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Diversos

Ripoll

19.00. Museu Etnogràfic. Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, amb la projecció del documental Soms. Elles i Beget, de Lluís Manyoses i Joan Ricart. Cal reserva prèvia a telèfon 972 70 31 44.

Setmana de la Mobilitat i la Sostenibilitat

17.00. Plaça de l'Ajuntament. Presentació del vehicle elèctric compartit, Som mobilitat.

17.30. Des de la plaça de l'Ajuntament. Ruta amb monocicles elèctrics per promoure vehicles sostenibles.

La Cellera de Ter

20.00. Sessió del cicle de cinema Gaudí, amb la projecció de la pel·lícula La dona il·legal.

Albanyà

21.30. Observatori Astronòmic. Bateig astronòmic. Informació i reserves a l'Observatori Astronòmic d'Albanyà, tel. 972 54 20 20. Mostar més dates

Dies 3, 4, 6, 10, 17, 18, 24 i 25
Banyoles

20.00. Auditori de l'Ateneu. Projecció de Triangle de sol, el treball en residència del col·lectiu nyamnyam (Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez) amb l'alumnat de l'Institut Josep Brugulat de Banyoles, en el marc del programa Bòlit Mentor.

Santa Coloma de Farners

18.30. Biblioteca Joan Vinyoli. Trobada del Club de Lectors i Llegidors, amb l'obra 4 3 2 1, de l'escriptor Paul Auster, a càrrec d'Assum Guardiola.

Exposicions

Campdevànol

Cercle Campdevanolenc. Identitats vàlides, d'Isaac Flores, guanyador del dinovè Premi Joves Fotògraf(e)s. Fins al 26 de setembre.

Ripoll

Museu Etnogràfic. inVisibles, sobre el paper de la dona en la societat ripollesa de finals del segle XIX i principis del XX. Fins al 7 de novembre.

Biblioteca Lambert Mata. Mostra de pintura dels artistes Josep Grau i Maria Antònia Noguera. Fins al 30 de setembre.

La Vall d'en Bas

Can Trona. Remences. La lluita per la llibertat. Fins al 30 de setembre.

Sant Joan de les Abadesses

Espai d'Art l'Abadia - Palau de l'Abadia. Retrat auto retrat, d'Anna Bahí. Fins al 31 d'octubre.

Efemèrides

1868. La Revolució de Setembre.

També anomenada la Gloriosa o la Setembrina, va ser un aixecament revolucionari que va esclatar al regne constitucional d’Espanya i va comportar la deposició de la reina Isabel II i l’inici del Sexenni Revolucionari. L’almirall Juan Bautista Topete, comandant de les forces navals amb base a Cadis, es va amotinar contra el govern d’Isabel II. Els generals Joan Prim (al gravat) i Francisco Serrano van denunciar el govern, i gran part de l’exèrcit els va fer costat. El suport de Barcelona i l’àrea mediterrània va esdevenir la garantia del triomf de la revolució. La reina Isabel II es va exiliar a França i ja mai més no va tornar.

1473.

Els reis Joan II de Catalunya-Aragó i Lluís XI de França signen a Perpinyà un conveni de pau pel qual el sobirà francès renuncia als drets adquirits sobre els comtats del Rosselló i la Cerdanya a Baiona l’any 1463.

1480.

Una cèdula dels Reis Catòlics estableix el tribunal de la inquisició als seus reialmes.

1946.

Esclata a Grècia la guerra civil.

1948.

Assassinat a trets de metralleta per un escamot del Lehi jueu a Jerusalem el comte Folke Bernadotte, representant de l’ONU davant àrabs i israelians.

1978.

Acords de pau de Camp David, signats pel president egipci Anwar el-Sadat i l’israelià Menahem Beguin.

1991.

S’inaugura el Pavelló Olímpic de Badalona, amb un partit de bàsquet entre el Joventut (la Penya) i l’Aris de Salònica BC.

2011.

Comença el moviment Occupy Wall Street al parc Zuccotti en protesta per la crisi financera.