Societat

Unió Europea

Mobilitat urbana

Els patinets acceleren el debat climàtic

DESAFIAMENT ·

El creixement de l’oferta, l’aparcament i la seguretat viària són els grans reptes de regulació d’aquest tipus de vehicle

La micromobilitat ha accelerat el debat sobre l’impacte climàtic dels centres urbans i fa replantejar el predomini del cotxe a les grans ciutats

L’entrada anàrquica i ràpida dels patinets elèctrics a Europa ha posat la mobilitat urbana europea davant del mirall. Arribats des dels Estats Units el 2018, en només un any s’han infiltrat amb tant èxit a les principals ciutats europees que ara es trenquen el cap per gestionar aquest nou intrús als seus carrers. Però a banda de les discussions sobre com s’han de regular aquests nouvinguts, la irrupció de l’anomenada micromobilitat ha accelerat el debat sobre l’impacte climàtic dels cada cop més massificats centres urbans.

El creixement de l’oferta, l’apilament de patinets als carrers i la seguretat viària han generat controvèrsia i el dubte sobre la capacitat de les ciutats d’assimilar noves formes de transport. Innovadores empreses emergents han inundat en el darrer any les capitals del Vell Continent amb aquests vehicles elèctrics que, de manera flexible, permeten als usuaris recollir i aparcar en qualsevol lloc de la via pública. A Brussel·les, per exemple, calculen que hi ha entre 6.000 i 10.000 patinets de gairebé una desena d’operadors.

Una sobtada invasió de patinets que ha ennuegat especialment aquells estats europeus amb menys tradició ciclista urbana, com ara el francès, l’espanyol i l’italià.

Després de veure la primera mort d’un conductor en patinet, les autoritats franceses van aplicar límits de velocitat de 20 kilòmetres per hora i han prohibit aparcar-los en qualsevol punt del carrer.

Alemanya li ha seguit els passos, mentre que els italians estan a punt d’acabar una llei per regular-ho, tot i que deixaran en mans dels alcaldes la possibilitat de prohibir-los. El Regne Unit és el més radical: allà és il·legal agafar un patinet.

“Els Estats Units van inventar els patinets, la Xina els intenta copiar i Europa, regular”, ironitza l’encarregat de redissenyar la mobilitat a Brussel·les, Matthias van Wijnendaele. Aquest politòleg creu que els estats han estat “lents” a l’hora de legislar aquest fenomen i defensa que les ciutats han de tenir més mà perquè necessiten actuar “ràpid” en vista d’aquestes transformacions.

La companyia Lime és una de les millor implantades en aquest sector i, si bé es queixa de les dificultats del mercat europeu, el seu representant a Bèlgica, Benjamin Barnathan, assegura a El Punt Avui que són “proactius” treballant amb l’administració pública.

Canvi de paradigma?

Si bé Van Wijnendaele reconeix que, per exemple, calen més llocs dedicats a l’estacionament dels patinets, considera que el repte real són els vehicles de quatre rodes. “El cotxe és un problema a les ciutats”, indica, recordant que ocupen un espai important a la via pública, però que no molesta els veïns perquè hi estan acostumats.

“Encara hi ha massa ciutats a Europa que estan completament desbordades pels cotxes”, assegura Van Wijnendaele. Aquest assessor belga alerta dels problemes de congestió, qualitat de l’aire i domini de l’espai públic. I aquí és on companyies com ara Lime han vist una oportunitat de negoci introduint els patinets. Així, es reivindiquen com l’alternativa ecològica i moderna als automòbils.

Van Wijnendaele defensa que els municipis es plantegin una estratègia amb l’objectiu de crear “ciutats habitables amb mobilitat sostenible i menys pol·lució” reduint el nombre de cotxes als carrers. “Estem convençuts que els patinets i les bicis elèctriques poden formar part d’aquest pla”, diu l’expert belga.

15.000
milions d’euros
és el valor del mercat mundial de patinets.
10.000
patinets
de gairebé una desena d’operadors, per exemple, es calcula que hi ha a Brussel·les.
20
quilòmetres per hora
és el límit de velocitat imposat a França després d’haver-se produït al país la primera mort d’un conductor de patinet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió
David Fernàndez

General, en què carai s’han gastat 550.000 milions?

Periodista i condemnat per insubmissió
Segona tongada de PCR a Les Vetes de Salt

Segona tongada de PCR a Les Vetes de Salt

SALT
LAURA PARRAMON
ESTUDIANT D’EDUCACIÓ SOCIAL I VOLUNTÀRIA DEL PROGRAMA PER A GENT GRAN DE CÀRITAS

“No crec que la crisi ens faci prendre consciència del valor dels avis”

girona

L’Amazònia, en perill

Buenos Aires

Girona posa càmeres lectores de matrícules en nou accessos

girona

Una nova normalitat per a les cerimònies religioses

GIRONA

La Patum, ajornada al setembre

Preparatius en platges i locals pel canvi de fase

barcelona
L’acolliment dels sensesostre, fins al 10 de juny
Girona

L’acolliment dels sensesostre, fins al 10 de juny