Societat

Antoni Ballabriga

Director global de Negocio Responsable de BBVA i copresident del Comitè Directiu d'UNEP FI

“Les noves generacions ja estan exigint solucions”

UNEP FI és l’aliança de les Nacions Unides per al sector financer creada el 1992 per promoure les finances sostenibles. Ballabriga explica com, des del punt de vista empresarial, la sostenibilitat és rendible.

Desastres climàtics, escalfament global, contaminació de l’aire i dels oceans,... Sembla que la societat s’ha despertat amb la sensació que no hi ha marxa enrere davant dels reptes globals. Estarà a l’altura el sector privat? I el sector financer?
Haurà d’estar-hi. Mai abans ens havíem enfrontat a un canvi d’aquestes dimensions. La ciutadania està fent la reflexió i el sector financer ha d’assumir la seva responsabilitat i adoptar una mentalitat diferent. En aquest sentit, estem veient que els inversors s’interessen cada vegada més per l’exercici de les empreses en sostenibilitat. A més, des del punt de vista empresarial, la sostenibilitat és rendible. El canvi vindrà quan s’incorpori la sostenibilitat en solucions per als clients. Les noves generacions ja estan exigint solucions.
Creu que les finances sostenibles guanyaran pes en l’estratègia de les entitats?
És així. Ara és el moment que el sector privat, en el nostre cas el sector financer, faci un definitiu pas endavant. L’agenda global implica els estats i les empreses. En el sector financer i, per descomptat, a les societats en el seu conjunt.

On som actualment en finances sostenibles en el cas de la taxonomia de la UE?

La Comissió Europea va llançar el 2018 un pla d’acció en finances sostenibles. El grup d’experts va publicar el seu primer informe sobre la taxonomia i l’estàndard de bons verds i el seu informe intermedi sobre índexs de referència. En destacaria la proposta inclusiva de definir com a sostenible no només les activitats que compleixen i els objectius d’una economia neutra en carboni, sinó també aquelles que poden contribuir a aquesta transició.

Quines seran les implicacions per als bancs?

La taxonomia és com un diccionari que permet definir quines activitats són sostenibles. El seu ús no serà obligatori, però sí que pot servir de referència

I a més hi ha els principis de banca responsable que es firmaran aquest setembre a Nova York?

BBVA va ser un dels bancs fundacionals d’aquests principis. Hi vam anunciar la nostra adhesió el novembre de l’any passat juntament amb 30 bancs més i ara hi ha 124 bancs. Es tracta d’un marc de referència global que defineix el paper i les responsabilitats del sector per a un futur sostenible.

Com avança el Compromís 2025 anunciat l’any passat per BBVA?

Fins avui, el balanç és molt positiu. El nostre objectiu és mobilitzar 100.000 milions d’euros en 8 anys entre el 2018 i el 20125 per lluitar contra l’emergència climàtica i ajudar al desenvolupament sostenible. L’any passat ja vam aconseguir mobilitzar un total d’11.800 milions d’euros.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vergés critica el decret de ‘nova normalitat’ que prepara el govern espanyol: “Són ganes d’intervenir”

barcelona

L’empadronament es dispara en municipis de costa i de la Cerdanya durant el confinament

barcelona

El sector turístic atrau al públic local amb preus més baixos i ofertes diverses

Protesta dels metges de l’hospital Trueta per demanar descansos

GIRONA

Reobertura universitària

Barcelona

Vuit de cada deu geriàtrics no tenen cap cas de Covid-19

girona

Bàscara negocia amb Educació

BÀSCARA
FRANCESC TORRALBA
FILÒSOF I TEÒLEG. DIRECTOR DE LA CÀTEDRA ETHOS DE LA UNIVERSITAT RAMON LLULL

“Amb la crisi, els nostres somnis de grandesa s’han enderrocat”

El Bisbat obre una oficina pels casos d’abús sexual

GIRONA