Educació

Economia planteja apujar en 100 milions d’euros el finançament universitari

La xifra suposaria un augment del 13,3% respecte del pressupost actual

La proposta es va comunicar ahir als rectors, l’endemà d’una protesta conjunta

El Departament de la Vicepresidència i d’Economia treballa per destinar 100 milions d’euros més al finançament universitari en el pressupost del 2020. Així ho van comunicar ahir responsables del departament als rectors de les vuit universitats públiques en una reunió que va tenir lloc l’endemà de l’acte conjunt de protesta que van protagonitzar dimarts els rectors, una reunió que, segons el departament, feia dies que estava programada. Aquesta xifra suposaria un increment del 13,3% respecte del pressupost actual, prorrogat des del 2017, que és de 741 milions d’euros.

Els rectors fa temps que reivindiquen, per separat i agrupats en l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que es reverteixin les retallades i es torni, com a mínim, a la situació del 2009, en què es destinaven a les universitats 900 milions d’euros. A més, reclamen un pla d’inversions de 100 milions d’euros anuals per a la renovació d’unes infraestructures prou envellides. En cinc anys el pressupost anual hauria de ser de 1.300 milions, segons els càlculs dels rectors. El finançament universitari va tocar fons el 2014, quan el pressupost va ser de 648 milions. Els rectors van rebre una galleda d’aigua freda en veure l’esborrany dels comptes del 2020, que no preveuen ni un euro d’augment, segons va denunciar el rector de la UB i president de torn de l’ACUP, Joan Elias.

El secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, i la secretària d’Economia, Natàlia Mas, van insistir ahir que els 100 milions no representen una xifra tancada i que depenen d’altres variables, com per exemple la rebaixa de les taxes universitàries o una possible recuperació en inversions. Des d’Economia s’afirma que, si s’aprova el pressupost del 2020, la partida d’educació serà una de les que més creixeran. La Generalitat, a més, es compromet a reduir les taxes universitàries per al curs següent però no s’ha establert de moment quant podran rebaixar-se, una xifra que es podria moure entre un 10% i un 30%, segons el departament. Els rectors han lamentat que l’increment de les taxes hagi suposat que les famílies hagin d’assumir la reducció del finançament, i defensen que es rebaixi sense comprometre els comptes de les universitats.

LES XIFRES

100
milions
d’euros d’augment planteja el Departament de la Vicepresidència i Economia per a les universitats el 2020.
741
milions
s’han destinat el 2019 al finançament universitari, la mateixa quantitat que el 2018 i el 2017.
648
milions
d’euros va ser la xifra més baixa destinada a les universitats, en el pressupost del 2014.

Menys universitaris amb pares amb pocs estudis

R.M.B.

Les probabilitats d’entrar a la universitat estan fortament condicionades per l’origen social dels estudiants. Així ho assenyala l’informe Qui estudia a la universitat?, que ha elaborat l’Observatori del Sistema Universitari i que posa de manifest la composició social de la universitat. L’estudi, presentat ahir, destaca “la persistència de la desigualtat en l’accés als estudis universitaris” i la “sobrerepresentació” de fills de famílies amb estudis superiors. La taxa d’accés dels que tenen progenitors amb estudis universitaris és del 82,6%, una taxa que baixa al 38,2% en cas de pares i mares amb estudis postobligatoris i a 28,3% en els casos en què només tenen els obligatoris. Ens els últims 15 anys s’ha notat que els estudiants amb un nivell formatiu familiar baix han perdut pes de manera progressiva. També s’ha notat en els últims cinc anys un increment en l’accés a la universitat privada, explicat en part per l’increment de preus a la pública.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Almirall posposa un congrés de 600 professionals a Barcelona pel coronavirus

barcelona

El Departament de Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies

barcelona

Els Mossos denuncien 60 conductors beguts i 14 drogats durant el Carnaval de Sitges

Sitges

Sanitat es planteja canviar de baix a moderat el risc de transmissió local del coronavirus

Madrid

Un noi de 22 anys que va viatjar a Milà, segon cas de coronavirus a Catalunya

barcelona

El fiscal apunta que Peral podria haver netejat sang de la víctima amb una samarreta on s’ha trobat ADN dels dos

Barcelona

Brussel·les admet que el coronavirus tindrà conseqüències econòmiques

brussel·les

Naturgy suspèn viatges internacionals dels seus empleats pel coronavirus

barcelona

Barcelona constitueix un comitè de coordinació i seguiment per l’evolució del coronavirus

Barcelona