Política

Cabanes reclamarà a l'Estat el retorn dels “Papers de Salamanca” al municipi

L'ajuntament de Cabanes sol·licitarà a l'Administració General de l'Estat el retorn de tots els documents robats al poble dipositats encara a l'arxiu de Salamanca, permetent la microfilmació dels mateixos si això es creu convenient però reclamant el dipòsit i titularitat d'aquest documents.

Eixe és el text que es va aprovar en el darrer plenari ordinari de l'ajuntament de Cabanes, per unanimitat.

Per aplegar a l'acord, i després de que el PP censurara 6 de les 8 mocions d'Units pel Poble-Compromís, i votara en contra de la setena, es va haver de retirar el text que deia que “l'ajuntament de Cabanes insta als diversos grups parlamentaris de les Corts Valencianes a complir amb allò aprovat el 17 de maig del 2004 i crear una comissió que sol·licite la devolució tots dels papers valencians requisats en Salamanca, petició que es feia emparant-se en el que diu la Llei de Patrimoni Cultural Valencià”

El 12 de juny de 1938 entra l'exèrcit colpista a Cabanes, i a partir d'aleshores, comença una espiral de repressió, aniquilació i persecució als defensors de la legalitat, part de la documentació de l'ajuntament desapareix, i part se'n va a l'arxiu de Salamanca per poder castigar als demòcrates.

En l'actualitat, són pocs els documents referenciats encara existents a la ciutat Castellana pertanyents al municipi, però a l'ajuntament no es conserva per exemple el llibre d'actes de 1936, el de 1937 només té les sessions compreses entre maig fins a novembre, estan les demés pàgines arrencades, i del 1938, només estarà el llibre d'actes del nou ajuntament franquista (faltant per tant des de gener a 11 de juny de 1938).

Durant el plenari, es va recorda com els avantpassats polítics i en molts casos familiars, dels dirigents del PP actual al municipi, van ser els que van perpetrar l'espoli i també la repressió als veïns demòcrates del municipi.

Text de la moció

Redacció

El 26 d'abril del 38 els colpistes creaven a la Delegación del Estado para la Recuperación de Documentos, encarregada de requisar tota la documentació d'organismes republicans, partits, sindicats, “desafectos al Movimiento nacional y que sean susceptibles de suministrar al Estado información referente a la actuación de sus enemigos.' Desenes d'ajuntaments valencians patien també l'espoli dels seues papers, documentació tota aquesta que va servir en molts casos condemnar a mort a milers de persones, i que a dia d'avui, els referents al nostre poble , al contrari del que ha passat en altres que han pogut aconseguir-ho, continuen en Salamanca, lluny dels seus legítims propietaris.

El 17 de maig del 2004 aquestes Corts aproven, per unanimitat, en una comissió, amb els vots del Grup Parlamentari del Partit Popular, que sol·licite la devolució dels papers valencians requisats en Salamanca, petició que es feia emparant-se en el que diu la Llei de Patrimoni Cultural Valencià.

Segons els historiadors i especialistes, fins a 80 tones de papers valencians s'amunteguen a Salamanca, i en el cas de Cabanes, es conserven en l'arxiu de la ciutat castellana, diversos documents que afecten a l'ajuntament legítim de Cabanes, i a veïns del municipi.

Actualment, si qualsevol persona o historiador vol accedir a eixa informació, per estudiar-la o llegir-la, ha de desplaçar-se a Salamanca.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El Parlament tomba la via ràpida del Johnson

Londres

Centenars de manifestants surten a “netejar els carrers d’injustícia”

Barcelona

La Moncloa assegura que actuarà contra el Parlament “quan hi hagi decisions adoptades al ple”

Madrid

El govern es queixa per la presència d’antiavalots del CNP l’Hospital Santa Tecla per identificar ferits

Barcelona

Torra proposa obrir una comissió d’investigació per estudiar les protestes i l’actuació policial

Barcelona

El Suprem tomba un últim recurs dels Franco per evitar l’exhumació del dictador

Madrid

Torrent assumeix “totes les conseqüències” per defensar que al Parlament es pugui parlar de tot: “La lluita paga la pena”

Barcelona

Sánchez: “Si Torra vol parlar, primer que parli amb els catalans que no són independentistes”

Madrid

Torra insisteix en trucar Sánchez per “dialogar sense condicions i proposar solucions polítiques”

Barcelona