Política

El Parlament impulsa un pla d’igualtat que fixarà que la Mesa sigui paritària

La cambra aprova el full de ruta amb 84 accions per garantir la igualtat en la capacitat d’influència, en les lleis i en les funcions més simbòliques de la institució

La Mesa del Parlament aprova aquest dimarts el primer pla d’igualtat de gènere de la cambra per fer un nou pas cap a la igualtat entre homes i dones a la cambra. Es tracta d’un full de ruta que marcarà cap on s’ha de caminar i que inclou 84 accions, com introduir la paritat de gènere com a criteri normatiu a la Mesa de la cambra i a les meses de les comissions. Entre les mesures previstes hi ha també l’ampliació de supòsits per a exercir la delegació de vot, l’impuls d’un protocol contra la violència masclista o la formació obligatòria per als diputats per a la prevenció de la violència masclista i LGTBI-fòbia. El pla d’igualtat és la pauta i, mentre algunes de les accions es podran implementar de forma immediata, d’altres necessitaran una reforma del reglament o modificar algunes lleis, i quedaran en mans dels grups.

Després que la legislatura comencés al Parlament amb només una dona a la Mesa –Alba Vergés-, es va decidir impulsar un pla per no deixar la igualtat només en mans de la voluntat dels diputats. El pla s’avaluarà d’acord amb una sèrie d’indicadors i es crearà una unitat d’igualtat amb dotació pressupostària que en vetlli pel seu compliment. El pla contempla accions en eixos, entre els quals hi ha la igualtat en l’accés, la igualtat en la capacitat d’influència, el pes amb perspectiva de gènere en l’activitat parlamentària, la producció de legislació amb perspectiva de gènere, la igualtat. Les accions engloben a totes els persones que treballen al Parlament, des dels diputats fins al personal de la cambra, els assessors o altres treballadors que treballen al Parlament, com els mateixos periodistes.

Un dels eixos implica directament als partits polítics, ja que d’ells en depèn bona mesura de la promoció de la igualtat que assumeixin en la seva organització. Entre aquestes accions hi ha la promoció de quotes de gènere, els plans d’igualtat i els protocols contra l’assetjament sexual en les formacions polítiques. Depenent de les regles electorals, el pla vol promoure les llistes cremallera, per garantir que la proporció entre homes i dones sigui menor a dos punts percentuals i estudiar la possibilitat d’establir la paritat de gènere en els caps de llista quan una candidatura electoral presenta llistes en més d’una circumscripció. Perquè el pla tingui una repercussió en el procediment legislatiu, s’elaborarà una guia sobre com incorporar a les lleis la perspectiva de gènere.

Un dels altres eixos es fixa en el personal de la cambra. Mentre que hi ha una majoria de dones –un 56,8% ho són, i un 61,8% formen part del personal assessor dels grups parlamentaris-, els homes continuen ocupant en major proporció que les dones alts càrrecs –un 54,2% davant del 45,8%. Per això el pla persegueix la composició equilibrada en els càrrecs de responsabilitat amb relació al pes de les dones i els homes en plantilla.

El pla també vol que s’ampliïn els supòsits per a exercir la delegació de vot i que, més enllà de la maternitat i paternitat, es tinguin en compte situacions relacionades amb la cura de familiars i la lactància. Es contempla incloure ajustaments en el calendari de sessions al Parlament per facilitar la coresponsabilitat –en els períodes de vacances escolars, per exemple- o promoure que els diputats facin més ús del permís de paternitat i de la delegació de vot corresponent.

La inclusió d’un espai de cura d’infants al Parlament -especialment per als esdeveniments excepcionals però també per visites- i un espai d’alletament també queden recollits al pla, així com l’augment d’un nombre de lavabos amb una pica individual per a l’ús de copa menstrual. També es vol corregir el biaix de gènere en les obres d’art exposades de manera permanent, sigui amb noves adquisicions o convenis amb museus i d’exposicions temporals d’artistes femenines.

Aquest és un pla, que es dotarà d’un pressupost i que està comprès entre el 2020 i el 2023, que situa el Parlament al costat de cambres com la de Suècia, Escòcia, Anglaterra o Gal·les.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Albiach replica Aragonès que “el calendari electoral no depèn dels pressupostos”

Barcelona

El Govern va intentar obtenir dades fiscals de persones i empreses a través dels Mossos, segons Trapero

San Fernando de Henares

Rufián veu bé retardar la taula de governs si és per la reunió amb Torra

Madrid

Aragonès: “Unes eleccions portarien a una paràlisi de l’execució dels pressupostos”

Barcelona

JxCat i ERC negocien un pacte nou per votar conjuntament els pressupostos del Parlament

Barcelona
opinió

S’obre el teló del Parlament

Maragall avisa Colau que el nou cicle no relega el procés

barcelona

Sánchez cita Torra al febrer i demora la mesa entre governs

madrid

Carballo vs. Trapero a l’A-2

madrid