Política

Les “factures al calaix” de l’època Masquef creixen

El darrer govern de Figueres va gastar 210.181 euros en comunicació en els cinc primers mesos de l’any

El pressupost previst en aquesta matèria per a tot l’exercici 2019 era de 116.000 euros

El govern quadripartit de l’Ajuntament de Figueres ha assumit factures sense consignació pressupostària per valor de 722.495 euros heretades del mandat presidit per Jordi Masquef, ara portaveu de Junts per Figueres, guanyador de les eleccions i ara a l’oposició.

A la xifra de 598.698 euros admesa i aprovada en el ple del 9 de maig passat, presidit encara per Masquef, s’hi han d’afegir ara 123.797 euros, xifra reconeguda extrajudicialment ahir en el ple extraordinari dut a terme a les quatre de la tarda, amb els vots a favor de quinze regidors, tots els del govern i quatre precisament de Junts per Figueres. No van assistir al ple –que no va arribar a la mitja hora de durada– ni el portaveu Jordi Masquef ni els regidors Carles Arbolí, Josep Maria Bernils i Alba Albert.

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, reconeixia en una compareixença davant la premsa al migdia, unes hores abans de fer-se el ple, que havien anant rebent factures que no tenien consignació pressupostària, “i en molts casos ni tan sols l’encàrrec”, que s’afegien a les ja reconegudes al març. “Les vergonyes del govern del senyor Masquef són en aquesta carpeta”, va afirmar des del faristol. Va remarcar, així mateix, que bona part de les factures sense consignació eren de l’àrea de comunicació del govern, que –va subratllar– “depenia exclusivament d’alcaldia”. També hi havia, però, factures per valor de 9.437 euros de Joventut i de 20.679 de l’àrea de Serveis Generals.

Lladó, que va comparèixer acompanyada de la regidora Maria Gratacós, regidora d’Economia i Hisenda, va manifestar que el govern de Masquef s’havia gastat en només cinc mesos tot el pressupost previst per a comunicació de tot l’any, “que era de 116.000 euros”, i va sumar-hi 93.682 euros més, una xifra que ara es podrà pagar en haver estat reconeguda ahir extrajudicialment pel ple. En els cinc primers mesos de l’any, “els mesos de precampanya”, va assenyalar Lladó, el govern de Jordi Masquef, que el novembre del 2018 substituïa Marta Felip, es va gastar 210.181 euros. “Si s’hagués mantingut aquest ritme de despesa, a final del 2019 hauríem arribat a multiplicar per cinc el pressupost en comunicació institucional de l’Ajuntament, fins als 504.000 euros”, va afirmar Lladó fent una projecció fictícia fins als dotze mesos.

El regidor Manel Rodríguez, portaveu ahir de Junts, va afirmar que aquests diners emprats per satisfer aquestes factures serviran per pagar “treballs realitzats i executats”. I va retreure al govern: “Aquests proveïdors ja haurien d’haver cobrat i això es podria haver fet al juliol o a l’agost, i no al novembre. Aquí no hi ha res d’estrany.” Va assenyalar, així mateix, que l’anterior govern havia “deixat” un romanent de tresoreria de més de tres milions d’euros que demostra “una gestió econòmica molt correcta” i que servirà per pagar el deute. I va admetre: “Es poden evitar les factures al calaix.”

El portaveu de Ciutadans, Héctor Amelló, va afirmar que “pagar la festa d’alguns a costa del diner públic és un enriquiment il·lícit”, i va subratllar que això “passa sobretot en ajuntaments del PDeCAT i dels del 3%”. Va justificar el vot negatiu del seu grup “per poder-hi recórrer” i va remarcar que no volen “pagar amb diner públic les festes que han fet alguns en l’últim any preparant la campanya electoral.”

LA XIFRA

722.495
euros.
Aquesta és la xifra exacta de factures sense consignació heretades de l’anterior mandat.

LA DATA

9.5.2019
Dia
en què es va fer el ple en què es van reconèixer fins a 598.698 euros en “factures al calaix”.

LA FRASE

Fins divendres passat vam anar rebent factures pendents de pagar. N’hi ha de cinc anys
Agnès Lladó
aLCALDESSA DE FIGUERES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.