La Borsa
Més valors
Economia

Clam per a la reobertura de les fronteres

El sector creu que el turisme estranger serà clau per salvar la temporada

Demanen que l’Estat sigui clar en fixar una data per reobrir les fronteres

La mesures de seguretat seran claus, i el sector n’és conscient

La reobertura de les fronteres és ara mateix una autèntica necessitat per al sector turístic gironí. Més enllà de la crida que fa el govern de l’Estat per incentivar el mercat interior, el turisme internacional, principalment el comunitari, és clau per salvar mínimament aquesta complicada i incerta temporada. Per això, i entre altres peticions, es demana a l’Estat celeritat i claredat en la data de reobertura de les fronteres, prevista per l’1 de juliol.

Aquesta petició es va fer ahir en el marc de la Taula Gironina de Turisme, en què hi va ser present la secretària d’estat de Turisme, Isabel Maria Oliver. No va ser l’única reclamació, però. El sector també va demanar informació i compromisos sobre temes rellevants com ara els protocols de seguretat, la manca de representació dels càmpings a la fira Turespaña, la rebaixa de l’IVA per al sector Turisme Actiu, definir la cobertura de les assegurances per la Covid, i l’acabament del que queda per reparar dels danys del Glòria, competència de Costes de l’Estat. Oliver es va comprometre a traslladar les peticions que no són de la seva competència. Amb tot, a la pràctica, va demanar paciència, va explicar que els protocols de seguretat vàlids serien els de l’Estat, i que en l’àmbit internacional va dir que s’estaven coordinant entre estats per unificar com reobrir les fronteres: “Hem de tenir clar que entre dos punts hi ha d’haver la mateixa fase”, va remarcar. Oliver va afegir, pel que fa a la mobilitat, que ara mateix aquesta no es preveu entre províncies fins a la fase 4.

Pendents dels mercats

“Amb empreses sense ingressos ni liquiditat, com esperen que moltes puguin subsistir fins a Setmana Santa?”, es va preguntar Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona. Per Escudero, és clau la reobertura tan aviat com sigui possible de les fronteres, si bé amb seguretat. Un clam que també va fer Lluís Parera, president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics: “El juliol serà molt complicat, i per l’agost preveiem una davallada d’entre el 10 el 15% en relació amb altres temporades. Amb el turisme nacional no en fem prou, ens cal l’estranger.” Un mercat que també és essencial per al sector dels càmpings, en què moltes zones depenen en més d’un 90% d’aquests mercats: “Confiem poc en el turisme nacional. Molta gent ho passa malament, i cal tenir clar que la costa és molt gran a l’Estat”, va admetre Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona, que va posar sobre la taula les més de 135.000 places d’aquest sector, que “no es poden cobrir només amb turisme propi”. A més, els diversos sectors s’enfronten amb campanyes agressives d’altres destinacions. En aquest sentit, Maria Vela, de l’Associació Catalana de Ports Esportius, va advertir de les agressives campanyes que es fan a Croàcia, Grècia o Turquia. “També ens agradaria un reconeixement com a activitat turística i poder participar de les promocions”, va demanar, i va afegir que només al març les noves matriculacions ja han baixat un 40%.

Els diversos sectors tenen clara la importància de les mesures de seguretat en temps de pandèmia. Lluís Torrent, president honorífic de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics, volia saber quins protocols de seguretat seran els vàlids. La directora general de Turisme va sentenciar que eren els de l’Estat.

Finalment, i també rellevant, el vicepresident tercer de la Cambra de Comerç de Girona, Enric Dotras, va demanar claredat sobre la cobertura de les assegurances en relació amb la Covid, la qual cosa permetria donar seguretat als establiments a l’hora de reobrir. Per la seva banda, Míriam Prat, de l’Associació Turística d’Activitats Subaquàtiques, va reclamar més agilitat a l’hora de fer els tràmits, perquè depenen de molts departaments.

LA FRASE

Amb el turisme nacional la veritat és que no en fem prou, ens cal molt l’estranger
Lluís Parera
president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics

Crèdits de fins a 33,4 milions per al sector hoteler

u.c

CaixaBank ha duplicat les operacions de finançament al sector hoteler gironí durant el primer quadrimestre del 2020, segons va fer públic ahir en un comunicat. L’entitat financera ha concedit un total de 33,4 milions d’euros al sector hoteler i d’allotjament turístic a Girona a través de CaixaBank Hotels & Tourism, la línia de negoci amb què l’entitat lidera el mercat turístic a través d’un model d’especialització i proximitat amb les empreses i els negocis del sector. El total d’operacions creditícies a la demarcació de Girona ha estat de 247, un 92% més que en el mateix quadrimestre de l’any anterior. Al conjunt de Catalunya, s’han concedit 809 operacions de crèdit al sector hoteler per un total de 253 milions d’euros durant el primer quadrimestre del 2020.

Segons explica CaixaBank, aquest volum de crèdit posa de manifest de nou la confiança de l’entitat en el sector turístic “i l’aposta decidida de l’entitat a continuar sent una peça clau perquè la recuperació de l’economia espanyola sigui el més ràpida possible, facilitant la concessió de crèdit i donant suport a les necessitats específiques d’aquest sector fonamental”. L’entitat ha posat a disposició dels clients del sector turístic mesures específiques, entre les quals destaquen la concessió de línies de liquiditat i la moratòria o mancances en els crèdits hipotecaris.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tradeinn dobla les vendes en la Black Week

CELRÀ

Campanya de protesta contra la fusió bancària

barcelona

La Cambra de Barcelona estudia quina viabilitat tindria crear una entitat bancària catalana

Barcelona

El Banc d’Espanya alerta que l’economia espanyola és una de les més exposades al Brexit

Madrid

L’Empordà i la Selva patiran una crisi severa per la Covid

GIRONA

L’accionariat de CaixaBank aprova la fusió amb Bankia

barcelona

Els centres comercials se senten discriminats

SALT / LA JONQUERA

L’OCDE preveu una “forta caiguda” dels ingressos fiscals aquest any per la Covid-19

Brussel·les

El TJUE obliga Repsol a pagar l’impost sobre hidrocarburs a Espanya quan generi productes no energètics

Brussel·les