La Borsa
Més valors
Economia

Gravar els gasos d’efecte hivernacle per recaptar 10.000 milions

El sindicat dels tècnics d’Hisenda, Gestha, proposa un impost que, a banda de proporcionar 10.000 milions de recaptació, reduiria les emissions en un 3%

El sindicat dels tècnics del ministeri d’Hisenda, Gestha, han proposat crear un impost sobre les emissions de gasos d’efecte hivernacle amb el qual poder recaptar més de 10.000 milions d’euros l’any a tot l’Estat, a més a més de reduir-les en un 3%.

D’aquesta manera, segons aquesta proposta presentada en el marc de la COP25 que se celebra a Madrid, es compensaria un dèficit superior als 6.000 milions d’euros que sofreix l’Estat espanyol en la imposició ambiental respecte de la mitjana europea.

L’impost que planteja Gestha gravaria les activitats i productes que en el seu procés o ús emetin diòxid de carboni (CO2); òxid nitrós (N2O); Metà (CH4); Clorofluorocarbonis (CFC) i ozò troposfèric (O3).

L’impot no afectaria les empreses incloses en el Règim de Comerç de Drets d’Emissió (RCDE UE) per evitar la doble imposició, ni als fabricant dels turismes i dels vehicles comercials lleugers. Per tant, les persones i les entitats jurídiques que explotin les instal·lacions en què es desenvolupin les restants activitats quedaran gravades amb el nou impost a través de dos factors d’imposició sobre els carburants i els combustibles, un lligat a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per reduir la contaminació (en tones de cadascun dels gasos) i un altre lligat al contingut energètic (gigajoules) per reduir el consum energètic amb independència del producte energètic que s’ha fet servir.

Els tècnics d’Hisenda proposen que l’impost sigui de naturalesa estatal, tot i que es podria negociar amb les comunitats autònomes la cessió de part de la recaptació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La despesa social és sostenible tal com ara l’entenem?

Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management. Autor de ‘El Crash. Tercera Fase’. roca editorial

Perfil dels membres del consell d’administració

Degà de la UPF Barcelona School of Management, catedràtic de la UPF i membre de la junta del CEC i ACCID

Més esforç en transferència de tecnologia

Emprenedora

Perspectives frívoles i populistes per a la política

ECONOMISTA I DIRECTOR GENERAL DE L’INSTITUT D’ESTUDIS FINANCERS
DE MEMÒRIA

DE 14 A 33 (DEL 1972 AL 2019)

Professor de Política Econòmica de la UB

Desigualtats?

catedràtic d’economia de la UOC
MIREN ETXEZARRETA
ECONOMISTA JUBILADA VINCULADA A MOVIMENTS SOCIALS

“Per què el capital no cotitza gens ni mica en les pensions?”

Barcelona

Clíniques que claven les dents

barcelona

S’ha acabat demanar la clau del wifi

barcelona