La Borsa
Més valors
Economia

Preveuen que Agissa tindrà un deute de 2,4 milions

Ho conclou un informe dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter

L’empresa d’aigües acaba la seva concessió el 2020

Ara s’han de fer reparacions per valor de 800.000 euros

Un informe municipal estima que Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) tindrà un deute de 2,4 milions d’euros quan s’acabi la concessió, l’any 2020. El text, al qual ha tingut accés l’ACN, avalua les necessitats reals d’inversió de la xarxa d’abastament d’aigua als tres municipis. A més, també analitza quants diners caldran per fer les inversions necessàries perquè la infraestructura estigui a punt quan s’engegui el procés de remunicipalització del servei.A la documentació, els tècnics carreguen contra l’anterior pla, presentat per l’Agissa l’any 2013 i que preveia inversions per valor de 2,6 milions.

Sense requisits

En concret, els informes subratllen que aquest pla “no compleix els requisits” perquè “no es va sotmetre a estudi i informe dels serveis econòmics, jurídics i tècnics de l’Ajuntament abans de l’aprovació de la pròrroga”. Els informes posen en dubte l’import de 2,6 milions d’euros i el redueixen a 1,6, assenyalen que es van comptabilitzar com a inversions despeses que en realitat no ho eren i que enlloc consta una memòria on es faci el càlcul dels imports i es justifiqui que les actuacions són necessàries per al manteniment de la infraestructura.

Per això, seguint l’anàlisi dels tècnics, el ple de Girona de dilluns va donar el vistiplau a un nou pla d’inversions en què s’especifiquen les actuacions ja executades (680.503,45 euros entre el 2013 i el 2017) i les que s’han de fer “en breu” per diversos motius: per la seguretat del servei, per assegurar-ne la prestació i per complir les normatives ambientals i sanitàries vigents. En concret, són obres pendents per un import de 982.166,06 euros. En aquest sentit, l’interventor també conclou que “existeix responsabilitat dels gestors del servei per l’incompliment del manteniment i manca d’inversions, que s’hauria d’exigir”.

El jutjat d’instrucció 2 de Girona té oberta una investigació per les suposades irregularitats a Agissa i posa el focus en la part privada de la societat, que s’hauria enriquit a costa dels socis públics. Per altra banda, l’informe també analitza la situació econòmica d’Agissa per fer front a aquestes inversions que s’han de fer al llarg d’aquest any i el vinent. “Atesa la redefinició de les necessitats d’inversió, la societat requerirà de finançament mitjançant l’endeutament”, conclou el dictamen tècnic. Així, la societat haurà de demanar un préstec per un import de 932.006,31 euros (perquè 50.000 s’assumeixen amb recursos propis) que s’afegirà al deute d’1,8 milions d’euros que arrossega pels préstecs vigents el 31 de desembre del 2017.

Calen reparacions

La formalització d’aquest nou endeutament situarà la societat, a l’acabament de la concessió, amb un passiu bancari per valor de 2.446.839,40 euros, conclou l’informe, que, a l’hora de fer els càlculs, afegeix els impostos i resta les amortitzacions als crèdits. Els estudis assenyalen que les noves necessitats en terme de despesa tenen el finançament “condicionat” segons el comportament dels ingressos i, tot i que inicialment calculaven que l’explotació del servei “pogués ser equilibrada”, aquesta situació “es trenca de forma rellevant” en el moment en què la direcció tècnica d’Agissa determina que cal dotar el fons de reposicions urgents amb 802.000 euros, perquè s’han d’arreglar una vintena de canonades.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Trump vol incloure Huawei en l’acord comercial amb la Xina

Washington

Grifols invertirà 1.400 MEUR fins a l’any 2022 i es proposa consolidar la seva presència a Xina

Sant Cugat del Vallès

Les exportacions catalanes d’alta tecnologia creixen un 5,6% al primer trimestre

barcelona

L’estrateg camuflat

barcelona

Canadell allarga la mà al conjunt del ple de la Cambra

barcelona

Nestlé inverteix més de 17 milions a la fàbrica de Girona

girona

El rènting suposa el 20,21% de les matriculacions fins a l’abril

barcelona

Joan Canadell, nou president de la Cambra de Barcelona

barcelona

Mercadona dona 13.500 litres de llet

girona