La Borsa
Més valors
Economia

Llarga vida laboral a la UE

suggeriment · La Unió Europea veu amb bons ulls la solució d’“enfortir” els plans de pensions privats a l’Estat espanyol incentiu · La Comissió insta el govern de Madrid a considerar “mesures” per incrementar els ingressos

El Vell Continent continua a la recerca de la fórmula màgica per salvar el sistema de pensions, peça angular de l’estat del benestar. Els països de la Unió Europea fa més d’una dècada que apliquen reformes i endarrereixen l’edat de jubilació per garantir la seva sostenibilitat financera. Per a Brussel·les, però, això no és suficient. En el seu darrer informe sobre pensions, la Comissió Europea assegura que “cal fer més” i que el sistema “ha d’impulsar vides laborals més llargues, d’acord amb l’augment continu de l’esperança de vida”. Entre les mesures que assenyala per aconseguir-ho figuren “ajustar l’edat de jubilació” o “combinar pensions i treball”.

En aquesta línia, l’executiu de Jean-Claude Juncker ha donat l’aprovat a les reformes dutes a terme fins ara pel govern de Mariano Rajoy. Segons ell, “tindran un impacte positiu en la sostenibilitat del sistema”, però insisteix a apujar l’edat de jubilació. Tanmateix, just quan el PP acaba de pactar amb el PNB l’actualització de les pensions amb l’IPC i l’endarreriment de la seva vinculació amb l’esperança de vida fins al 2023, la CE recorda a Madrid que consideri adoptar “mesures” per incrementar els ingressos en l’actual context de dèficit pressupostari. En aquest sentit, Brussel·les es mostra favorable a “enfortir els plans de pensions privats i ocupacionals” argumentant que són “part de la solució” per mantenir els nivells d’ingressos de les rendes més altes.

Risc per als autònoms

D’altra banda, l’informe de la Comissió assenyala la situació dels autònoms i dels treballadors temporals o a temps parcial com una de les més preocupants per a l’estabilitat del sistema de pensions. Per exemple, el 2016 un 86% dels autoocupats cotitzaven la seva vida laboral per la base mínima, una xifra que puja fins al 90% entre els menors de 40 anys. Aquest fet comporta pensions més baixes per als autònoms, que de mitjana cobren un 40% menys que la resta de jubilats. Així, la CE exigeix una “atenció especial” en l’establiment de mesures que redueixin la gran proporció actual de treballadors autònoms que escullen la base mínima de cotització i que millorin l’accés a la protecció social per als treballadors amb contractes temporals o a temps parcial.

La bretxa de gènere més gran

La discriminació de gènere també afecta les pensionistes, especialment a l’Estat espanyol, que encapçala el rànquing de països de la UE amb la bretxa més gran de gènere per accedir a les prestacions de jubilacions. Les dones tenen un 22,1% menys d’accés que els homes al sistema de pensions, mentre que la mitjana al bloc europeu és només del 5%. Però les que sí que hi tenen accés també estan discriminades. El 2016 les dones a l’Estat espanyol van rebre un 33,8% menys de pensió que els homes. Amb tot, la taxa de pobresa entre les dones és sis punts més gran que entre els homes. Segons l’informe de la Comissió Europea, les dones estan més exposades al risc de pobresa o exclusió social per culpa de la bretxa salarial, el menor accés a la jubilació i unes pensions més baixes. La recepta és millorar la conciliació familiar, incrementar l’oferta de serveis públics per a menors i assegurar el seu accés a tots els nivells d’educació.

Discriminació femenina
Les dones tenen un 22,1% menys d’accés que els homes al sistema de pensions, mentre que la mitjana al conjunt de la Unió Europea és només del 5%.

La major bretxa de gènere en l’accés a les pensions

La discriminació de gènere també afecta les pensionistes, especialment a l’Estat espanyol, que encapçala el rànquing de països de la UE amb la bretxa més gran de gènere per accedir a les prestacions de jubilacions. Les dones tenen un 22,1% menys d’accés que els homes al sistema de pensions, mentre que la mitjana al bloc europeu és només del 5%. Però les que sí que hi tenen accés també estan discriminades. El 2016 les dones a l’Estat espanyol van rebre un 33,8% menys de pensió que els homes. Amb tot, la taxa de pobresa entre les dones és sis punts més gran que entre els homes. Segons l’informe de la CE, les dones estan més exposades al risc de pobresa o exclusió social per culpa de la bretxa salarial, el menor accés a la jubilació i unes pensions més baixes. La recepta és millorar la conciliació familiar, incrementar l’oferta de serveis públics per a menors i assegurar el seu accés a tots els nivells d’educació.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La nova “economia de guerra” per la Covid-19 dispara l’atur

Barcelona
El 70% dels tallers mecànics, tancats

El 70% dels tallers mecànics, tancats

GIRONA

ETT, comerç, oci i hostaleria lideren la destrucció de feina

Barcelona

Augmenten en gairebé 20.000 els treballadors afectats per ERTO fins als 591.101 i ja hi ha prop de 79.000 expedients

barcelona

L’Airef preveu una caiguda del PIB del 0,9% en el segon trimestre del 2020

barcelona

Els economistes preveuen una caiguda al voltant d’un 4% del PIB a finals d’any pel coronavirus

Barcelona

El govern espanyol només ha tramitat l’ERTO per a 620.000 treballadors a tot l’Estat

Madrid

Escrivá, sobre la caiguda d’afiliats: “El que l’any 2008 va passar en 100 dies, ara ha passat en 14”

Madrid

Capital Cell mou 4 milions fins al març

barcelona