La Borsa
Més valors
Economia

JOSEP FÍGOLS

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ COMARCAL D’EMPRESARIS DEL BERGUEDA (ACEB)

“Cal explicar que l’FP dual té molt èxit i que el grau d’inserció és alt”

El juliol del 2015 va ser reescollit president de l’entitat fins al 2019 i explica que el repte del Berguedà és formar tècnics, impulsar el polígon d’Olvan i atreure petita i mitjana empresa

Quina radiografia fan del Berguedà?
Tenim molts municipis petits i la demografia es concentra molt a Berga, tot i que hi ha una davallada de població, arribant dels 41.000 que havíem estat a 39.000. Quant a infraestructures, el polígon d’Olvan és una prioritat perquè ja hi ha empreses que haurien ocupat els terrenys i creat llocs de treball. La demanda està feta, sembla que està encallat i ara el Consell Comarcal ha pres i executat mesures per poder-ho liderar.
El president delegat de la Cambra de Comerç, Joan Boix, deia que potser seria hora de tornar a fer tots junts un front comú per reivindicar les infraestructures que els falten.
Sempre és el moment. El tema del desdoblament de la C-16, que ha passat a ser de tres carrils, està en fase d’execució del projecte i es presentarà aquest any. Aquest està encarrilat, tot i que l’ideal seria el desdoblament fins a Cercs i després fins a Bagà. És bàsic per a la dinamització cap amunt. També hi ha molta demanda de la carretera cap a Solsona, que és imprescindible, i no pot ser que entre capitals de comarca hi hagi carreteres d’una altra època.
I quines són les receptes perquè la gent es quedi al territori?
Llocs de treball. El tema del turisme està funcionant molt bé, hi ha gran quantitat de càmpings, el turisme rural funciona i va a més, però en el tema industrial ens falta consolidar algunes empreses per crear més llocs de treball. Algunes empreses s’han anat ampliant i hi ha activitat, però necessitem que en vinguin de noves. Ha de ser atractiu venir-se a instal·lar a la comarca. També ens passa que, en baixar l’atur, ara tenim el problema, que passa a tot arreu, de manca de gent qualificada, sobretot en el sector tècnic en la vessant de formació professional de grau superior: mecànics, electromecànics..., aquest perfil transversal que es pot adaptar a moltes altres feines.
S’explica perquè en el seu moment la formació professional estava molt mal vista?
Ho continua sent i és una missió de tots, dels empresaris i de la societat en general, de donar-li valor. Hi ha una necessitat i una imperiosa demanda de tècnics. Cal fomentar-ho en els nois quan són a l’ESO, explicant-los, també als pares, que a vegades hi ha altres sortides laborals. L’FP dual té molt d’èxit i el grau d’inserció és molt alt. Els nois estudien una carrera universitària, no és per al tipus d’empreses que hi ha aquí, no troben feina i se’n van. És un peix que es mossega la cua i el tema estrella d’ara, buscar tècnics, juntament amb el polígon d’Olvan.
Ara ja no es busquen d’altres països?
Ara no. Molts dels que van venir a buscar feina l’any 2008 i 2009 van marxar. Potser s’haurà de tornar a fer això, no ho sé. Per això dic que és bàsic que als alumnes de l’ESO se’ls expliquin les oportunitats que tenen al territori.
Hi ha algun sector que s’hagi d’acabar d’impulsar a la comarca?
A banda del turisme i de la fusteria, el sector agroalimentari també és molt important. Hi ha moltes petites empreses d’embotits, snacks, neules, melmelades... És un sector estable, està molt arrelat al territori i lliga amb el context de la comarca, de l’entorn rural, obert, que enllaça amb el turisme... és el que volem.
Però què els falta?
Abans parlava del polígon d’Olvan. És important perquè no hi ha parcel·les grans, de 5.000 o 10.000 m². La demanda hi és. També ens hem queixat sempre del tema de la fibra òptica, que s’està movent, però falta encara a la part alta del Berguedà, on comença a ser com l’oxigen o tenir llum. Ens faria falta algun altre cicle lligat a la formació professional i tenim, respecte d’altres comarques, que el nostre model empresarial és de microempreses. De 1.250 empreses, que tinguin d’un a cinc treballadors són un miler, i segurament ens falten petites i mitjanes empreses, de sis a cinquanta treballadors. Són molt estables, tecnològicament estan molt preparades, són molt competitives i donarien estabilitat en llocs de treball.
En el tema d’atraure empreses i la creació de llocs de treball han tingut mai la sensació que no han estat prou escoltats per l’administració?
Potser en el seu dia no es va ser prou incisiu en la creació d’empreses, de llocs de treball, d’espai industrial i activitat econòmica. Penso en l’exemple del tren. Aquí érem una comarca on arribava el tren i un dia van dir que passava per dins els pobles, molestava, i el van treure. I ens en vam quedar sense i ara, vist amb el temps, penses que quina bestiesa. Tenim també l’estació de Rasos de Peguera tancada des de fa deu anys. Són coses que han passat a la comarca potser per falta de lideratge.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El nombre d’hipoteques cau un 22,5% a Catalunya durant el juliol

barcelona

Evitar falsificacions amb tecnologia “blockchain”

barcelona

Els treballadors d’Acciona bloquegen l’entrada de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca per protestar contra l’ERO

barcelona
Patenten un corall postís per vetllar pel fons marí
Economia

Patenten un corall postís per vetllar pel fons marí

Economia

Fainé i Gortázar declaren com a querellats en la compra de BPI

opinió

Model econòmic d’alt valor afegit i salaris dignes

President de la Cambra de Barcelona
Societat

Intervenen més de 8.000 restes paleontològiques espoliades en anys

Sense acord per l’ERO d’Acciona a Nissan

Barcelona

Nissan anuncia que internalitzarà la feina dels treballadors d’Acciona a la planta de la Zona Franca

Barcelona