Cultura

Societat

Un llibre repassa la història de la pesca al litoral català

Ha estat editat de manera digital pel Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims de la UdG per analitzar la història, l’antropologia, l’arqueologia, la biologia i l’ecologia de la pesca

El Museu de la Pesca i la Càtedra d’Estudis Marítims, formada per la Universitat de Girona i la Fundació Promediterrània, amb seu a Palamós, han editat un treball en format digital centrat en la investigació a l’entorn de la història de la pesca als Països Catalans. El llibre ja es pot descarregar gratuïtament a l’apartat de publicacions del web del Museu de la Pesca. El volum és el resultat del treball editorial de Joan Lluís Alegret i Alfons Garrido, de la Càtedra d’Estudis Marítims, sota la coordinació del Centre de Documentació de la Pesca i el Mar.

Per a una història de la pesca dels Països Catalans. Recerca i reflexions historiogràfiques recull onze aportacions científiques que descriuen i analitzen els desafiaments que afronta la historiografia de les activitats pesqueres d’aquest tram del litoral mediterrani, amb diferents perspectives i en diferents disciplines, com ara la història, l’antropologia, l’arqueologia, la biologia i l’ecologia.

Al llarg dels capítols s’indiquen tendències, es destaquen buits i idees i s’avisa de les mancances i les llacunes en què viu la historiografia de la pesca marítima.

El resultat demostra el paper que la història jugarà com a eina imprescindible per contextualitzar la situació actual del sector, tant del medi marítim com de la indústria pesquera, així com els desafiaments que els seus gestors afronten. Aquesta compilació també esdevé un estímul de la recerca per rellançar els estudis històrics sobre la pesca marítima, especialment entre els joves estudiants i investigadors en formació. Per dur a terme aquest treball s’ha disposat de la participació d’investigadors de diverses universitats i estaments científics nacionals i internacionals, com la UdG Institut de Ciències del Mar (CSIC), l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, la Universitat d’Alacant, el Museu Marítim i el Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas d’Argentina.

Un treball que neix de la Xarxa Salvador Riera

L’abril de 2016 va tenir lloc a Palamós la primera reunió de la Xarxa Salvador Riera, una entitat cultural per al foment de la recerca en història de la pesca marítima. Aquesta iniciativa cultural i científica va sorgir de la reunió d’investigadors, professionals i amateurs, per facilitar les tasques de documentació, recerca i difusió de la recerca científica en l’àmbit de la història de la pesca. El llibre que ara s’edita digitalment és, en bona part, una de les primeres iniciatives d’aquesta entitat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ANTONI MARTÍ MONTERDE
Assagista

“Soc lent, però m’agrada imaginar llibres futurs”

Barcelona

Un 70% d’alleujament

BARCELONA

Odi i amor per Picasso

barcelona

L’Akadèmia creix

BARCELONA
Inversió de 26,7 milions en cultura

Inversió de 26,7 milions en cultura

lleida

La frontera difusa de cinema i sèries

sant sebastià

Més de 400 persones armades de poesia, al 7è Domini Màgic

SANTA COLOMA DE FARNERS
LLIBRES

Irene Solà guanya el premi Maria Àngels Anglada

llibres

Puigdemont, un fenomen editorial inèdit en català